Linkovi su od izrazite važnosti za SEO. Izgradnja linkova, tzv. link building, mora biti esencijalni dio vaše SEO strategije, odnosno strategije rasta vašeg online poslovanja. Linkovi bi vam trebali pomoći izgraditi besplatan promet, tzv. organic traffic, na vašu web stranicu i stoga vam treba biti od primarne važnosti posvetiti se njihovoj izgradnji. Kako bi vam pomogao u tome predstaviti ću vam u ovome članku 6 koraka do uspješne link building strategije, a s ciljem kako biste si lakše predočili cjelokupnu sliku o izgradnji povratnih linkova.

Izgradnja linkova kao dio vaše strategije rasta

 

Glavni razlog zbog kojeg trebate posvetiti pažnju izgradnji linkova je taj što će vam oni pomoći da se bolje rangirate u SERP-u, dakle, ako žudite za prvim mjestima u Googleu, molim vas da ostatak članka čitate s razumijevanjem, ne bi bilo loše da pogledate koji još faktori utječu na bolje pozicioniranje u Googleovim rezultatima pretraživanja. Back linkovi ili povratni linkovi također će vam pomoći u generiranju povratnog prometa ( referral traffic ) na vašu web stranicu, i stoga prilikom planiranja strategije izgradnje povratnih linkova trebate imati na umu da je njihova namjena i svrha, dakle razlog zbog kojeg su u biti i bili izmišljeni, ta da vas pošalju na stranice u kojima ćete vrlo vjerojatno uživati čitajući sadržaj, baš kao što ste to bili radili i na onoj s koje ste poslani. U strategiji izgradnje povratnih linkova radi povećanja prometa vašeg web vlasništva, usredotočite se na postavljanje tih linkova na druge web stranice koje bi, realno gledano, mogle generirati povratni promet na vašu. Slijedite ovih 6 koraka do uspješne link building strategije i postanite vlasnik uspješnog online poslovanja.

 

Dobar povratni link, prije svega, generira dodatni promet na web stranicu

 

Prvi korak: upoznajte svoju publiku

 

Izgradnja povratnih linkovaAko želite povećati broj posjeta i korisnika na vaše web stranice morate se fokusirati na načine pronalaženje novih korisnika, a da bi taj zadatak odradili dobro, i više no dobro, potrebno je znati dvije stvari: tko su moji korisnici, čitatelji, posjetitelji u ovome trenu i tko bi bili moji idealni korisnici, čitatelji, posjetitelji. Ako ću uzeti za promjer svoju web stranicu tad mogu reći da sam se u početku bio fokusirao na grupu korisnika kojima su potrebne web stranice za svoja poslovanja, proizvode, ideje i obrte, no sad težim tome da pridobim i grupu formiranih korisnika WordPressa ali i onih čitatelja, grupe koju zanima sve što ide uz izradu web stranica. Kako bi pridobio tu novu grupu korisnika morao sam promjeniti strategiju pisanja članak, odnosno, trebao sam promjeniti tematiku članaka, ali i ne samo to, morao sam proraditi na kvaliteti i strukturi sadržaja, kako bih od tih novih čitatelja stvorio korisnike koji će htjeti dati povratne linkove i dijeliti članke preko društvenih mreža. Zato je jako bitno da upoznate svoju publiku!

 

Korak drugi: napravite popis web stranica koje privlače vaš tip publike

 

Ako imate jasnu sliku sadašnje publike i publike koju želite privući ubuduće, trebali biste napraviti popis web stranica koje vam u tome mogu pomoći. Dakle, pronađite web stranice koje već posjeduju publiku za kojom ste vi u potrazi i pronađite način da pridobite njihove povratne linkove.

 

Korak treći: dajte im brutalan sadržaj

 

Kako biste pridobili druge web stranice da vam daju povratne linkove, vaš sadržaj jednostavno mora biti jedinstven, brutalan. I najbitnije od svega, sadržaj bi trebao privući tu novu publiku te je pretvoriti u vaše stalne posjetitelje, čitatelje, i na kraju, i u kupce. Pobrinite se da su vaši članci dobro strukturirani, čitljivi i gramatički ispravni.

 

Korak četvrti: uskladite sadržaj s web stranicom

 

Ako ste napisali brutalan članak, trebali biste zaroniti u popis web stranica koji ste napravili kao dio svoje strategije rasta ( pogledaj korak drugi ). Odaberite web stranice s tog popisa koje bi mogle dati povratni link na članak koji ste napisali. Ako pri pisanju članaka imate long tail keyword pristup ( fokus na duge, velike ključne riječi, što je u biti fokusiranje na precizno ciljanu tematiku neke niše, proizvoda ili teme ), broj web stranica koje će biti u stanju dati povratni link na vaš blog biti će mala. Stoga, potrudite se pronaći one web stranice koje su u potpunosti usklađene na određenu temu vašeg blog posta ili članaka. Te stranice će vrlo vjerojatno htjeti dati povratni link, a razlog je taj što je vaš članak njima relevantan i odgovara njihovom sadržaju. Iz svega toga proizlazi ono najbitnije, posjetitelji koji će doći na vašu web stranicu, sljedeći taj link, stvarno će biti zainteresirani za temu vašeg članka, a s time vam se otvara mogućnost da ti posjetitelji postanu vaši stalni čitatelji ili kupci.

 

Korak peti: probajte doprijeti

 

Ako ste se stvarno potrudili oko pisanja članaka, ali i oko pronalaženja web stranica koje imaju istu tematiku i u skladu su sa sadržajima na vašem webu, trebali biste kontaktirati administratore, vlasnike tih stranica. Budite otvoreni i recite im o sadržajima na vašem webu, proizvodima i/ili uslugama te ih zamolite da pišu o tome, i zamolite ih da vam daju povratne linkove. Većina njih biti će oduševljena i svakako će vam napisati recenziju, članak o vašem proizvodi ili usluzi pod pretpostavkom da im pribavite besplatnu probu. Koristite se mailom, ali svakako se možete poslužiti i telefonom. Pobrinite se da bude osobno i sa stilom, a ne nekakva automatizirana poruka ili poziv.

 

Link building važnost

 

Korak šesti: koristite društvene mreže!

 

Ovo ne mogu dovoljno naglasiti! Ako vam je sadržaj originalan i dobro strukturiran ( gramatički ispravan, naravno ), doprijeti do novih čitatelja, korisnika ( i dobiti povratni link ) biti će dječja igra uz pomoć društvenih mreža. Pobrinite se da twittnete o svom blog postu, možda čak i da pošaljete link na članak nekim od vaših Twitter prijatelja. Mogućnost da će vam dati povratni link je velika, ipak oni vas prate s razlogom, zar ne?  FaceBook je još jedno od odličnih mjesta za promociju svojih članaka ( pa čak i na plaćen način boostanjem! ) ali i druge društvenim mrežama na kojima ste član, jer to je još samo jedan način kako doći do povratnih linkova. Mnogi će lajkat, djelit, tweetnuti vaš članak i na taj način osigurali ste si još pokoji povratni link.

 

Dakle, pazi sad…

 

Izgradnja povratnih linkova ( Link building ) je nešto što trebate shvatiti ozbiljno ako želite poboljšati pozicioniranje u rezultatima pretraživanja, a 6 koraka do uspješne link building strategije će vam u tome uvelike pomoći. Stoga bi se vaša strategija u izgradnje povratnih linkova uvijek trebala fokusirati na publiku koja žudi, stremi za vašim sadržajem. Sve dok na izgradnju povratnih linkova gledate na način kako doprijeti do drugih web mjesta s namjerom kako bi dobili više posjetitelja s te web stranice, tada link building radite na pravi način.

Zatražite besplatnu web stranicu

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This