U članku “kako postaviti lokalni serveru” osvrnuli smo se na neke od alata koji su vam potrebni da biste uspješno posložili radno okruženje za razvoj svojih web aplikacija i /ili stranica. Spomenuli smo tamo, pa i uvrstili pod obavezne alate, FTP program pod imenom FileZilla. Slijedi pokoji hint i uputstvo za FTP program pod nazivom Filezilla.

FTP programi služe za prijenos podataka između korisničkog računala i servera, dakle web stranicu s vašeg računala na server možete prenijeti uz pomoć FileZilla programa. Ako ne znate što je to server bilo bi dobro da prije pročitate članak: Što je to Hosting. Laički rečeno server je udaljeno računalo na koje postavljate svoje web stranice.

Što je FTP protokol?

 

FTP (File Transfer Protocol ili protokol za prijenos podataka) je protokol koje se koristi za razmjenu podataka između mrežnih računala. Primjena FTP protokola od iznimne je važnosti u radu sa serverima jer omogućava vrlo jednostavnu razmjenu podataka između osobnog računala i servera.

Za uspostavu veze između računala i servera potrebno je na vašem osobnom računalu, preko kojeg želite uspostaviti vezu sa serverom, instalirati FTP klijent program ( kao što je to FileZilla ). Da bi se veza uspješno uspostavila server će morati imati postavljen FTP port.  Sad ste spremni za razmjenu podataka.

 

Instalacija FTP klijenta

 

Postoji pregršt besplatnih FTP klijenata a ja sam ovdje odlučio pisati o jednom od boljih, besplatnih i otvorena koda FTP klijentu po imenu FileZilla. FileZilla je dostupna u dvije varijante – kao klijent i server. U ovome članku pisati ću varijanti koja se koristi na strani klijenta i koja služi za povezivanje na server kao i za slanje i preuzimanje podataka sa servera. Krenimo tako redom.

 

Skini program

 

Kroz svoj preglednik navigirajte do FileZilla web stranice i odaberite opciju “Client” za početak preutimanja.

Na stranici za preuzimanje morati ćete odabrati verziju FileZilla koja je kompatibilna sa operativim sistemom na kojem želite instalirate FileZilla klijent.

FileZilla je dostupna za Windowse ( 32-bit i 64-bit ) Linuks i Mac Os operativne sisteme.

Sada možete pokrenuti preuzetu instalacijsku datoteku i započeti instalaciju.

 

Instaliraj

 

Nakon što ste pročitali uslove korištenja odaberite opciju I AGREE kako bi instalacija započela. Sada će vas program pitati da li želite FileZilla klijent instalirate na svim korisničkim računima ili samo na vašem, pa stoga odaberite opciju koja vam odgovara i kliknite na opciju NEXT. Slijedeći korak biti će vam ponuđen odabir modula koje želite instalirati zajedno sa programom i da li želite da prečica ( ikonica ) FileZilla klijenta bude prikazana na vašoj radnoj površini ( desktop ). Odaberite opcije koje vama odgovaraju i klikom na NEXT nastavite s instalacijom.

 

Instalacija FTP

 

Slijedi odabir mjesta gdje želite instalirati program pa nakon što odlučite kliknite ponovo na gumb NEXT koji će vas sada dovesti do zadnjeg pitanja i odabira u kojem možete odlučiti kako će glasiti ime foldera koji će se prikazati u start meniju Windows-a. Ovo možete ostaviti onako kako je i podešeno. Odaberite opciju NEXT. Ako ste odradili sve kako treba u par sekundi FileZilla bi trebala biti instalirana na vašem računalu a na radnoj površini ( desktopu ) trebala bi se nalaziti ikon za pokretanje programa.

 

Kako koristiti

 

FileZilla je instalirana i spremna za povezivanje sa serverom i prijenos podataka. Sučelje je intuitivno i vrlo jednostavno za korištenje. Prvo ćemo objasniti par ikona na izborničkoj traci.

 

FileZilla izbornicka traka

 

Pod brojem 1 nalazi se”Site Manager” (ovdje pišete postavke koje ste dobili od vašeg web-hostinga) i klikom na ikonu otvara se novi prozor u kojem možete kreirati i spremiti konekcije na vaše servere.

Označeno kvadratom pod brojem 2 prva ikonica skriva ili prikazuje poruke sa servera dok druga prebacuje tip pregleda podaci i direktoriji na jednoj strani ili odvojeno na vašem kompjuteru. Treća je identična drugoj samo što se prikaz odnosi na serversko računalo,dok četvrta ikonica skriva ili otkriva prozor u koji stavljate podatke za prijenos na server.

Pod brojem tri nalazi se prekidač kojim šaljete podatke koje ste pripremili za slanje. Podatke za slanje možete pripremiti tako da ih s “drag and drop” opcijom dovučete u donji prozor, onaj koji s četvrtom ikonicom iz kvadrata pod brojem dva uključujet eili isključujete, gdje će čekati na vašu naredbu za slanje na server.

Prekidač kojim “gasite” vezu između vašeg osobnog računala i servera nalazi se pod brojem tri, dok je u kružiću pod brojem četiri “Reconect” ikona kojom se ponovo povezujete sa serverom na kojem ste zadnji puta bili.

Traka koja se nalazi odmah ispod a sadrži slijedeće stavke: host, username, password, port i quickconnect koristi se za brzo povezivanje sa serverom no ovu opciju nije vam treba koristiti jer ćete postavke vašeg servera unesti direktno u “Site Manager“.

Odmah ispod nalaze se dva velika prozora. Prozor lijevo je prozor na kojem se prikazuju podaci koji se nalaze na vašem računalu. Naziv prozora je “Local Site” ( lokalni website ). Veliki prozor desno je prozor na kojem se prikazuju podaci koji se nalaze na serveru. Točan naziv je “Remote Site” ( udaljeni website ). Veliki prozor na dnu, koji smo već spominjali, je prozor u koji dovučete “darg and drop” vaše web stranice, datoteke, direktorije i slike sa lijevog gornjeg prozora – Local Site“, ovo je kao neka vrsta spremišta u koji slažete podatke koje želite prebaciti na server ( veliki prozor s desna ).

 

Site Manager

 

Da biste uopće mogli “komunicirati” sa udaljenim računalom ( serverom), na kojeg postavljate vaše web stranice, prvo je potrebno upisati vaše podatke koje ste trebali dobili na vaš e-mail od vašeg internet hosting davatelja usluga. Moja preporuka su SiteGround, kao strana kompanija, ili Avalon kao domaća kompanija u pružanju hosting usluga. Postoji jako puno besplatnih tzv. “Shared Hosting” paketa i ako ste u potrazi za jednim dobrim besplatnim hosting paketom, a da vam skratim vrijem i muke pri traženju,  preporuka je 000Webhost.

Kad ste pribavili sve podatke, idemo namjestiti postavke u Filezilla Site Manager-u. Otvorite Site Manager! Kliknite na New Site i upišite ime vaše web stranice. Ovdje možete napisati bilo što, ovo je samo naziv. U polje “Host” napišite ime vašeg FTP hostinga. User polje treba sadržati vaše korisničko ime koje ste dobili od vašeg davatelja hostinga.

Obično se sve postavke nalaze u e-mailu koji ste dobili zakupom web prostora. Što se tiče pisanja passworda, ovdje budite vrlo oprezni i pazite na velika i mala slova. Ukoliko pogriješite nećete spajanje na server biti će neuspješno.

Postupak prijenosa podataka na server je sljedeći! Postavke u vašem Site Manager-u sad bi trebale biti uspješno postavljene i pritiskom na “Connect” trabali bi se moći spojiti na server. Ukoliko niste primili nikakve greške, možete početi s prijenosom podataka. Podatke lijevog prozora “Local Site-a” prenesete na način da kliknete na podatak sa lijevim gumbom na mišu i držite, a zatim povučete u veliki donji prozor i ispustite. Kada ste sve što je potrebno prebacili u taj zadnji donji prozor ( Queued files ) odaberete u desnom prozoru “Remote Site” folder u koji želite prenjeti podatke iz spremišta. Sada samo kliknete na ikonu za slanje podataka na server.

 

FileZilla postavke uploada

 

Zaključak:

 

FileZilla je definitivno jedan od boljih FTP menadžera s intuitivnim sučeljem i kratkim periodom privikavanje te je stoga idealan za početnike. No, FileZilla je ipak puno više do li alata za početnike. Neke od naprednih postavki ovog FTP klijenta uvelike će poboljšati vašu produktivnost. Evo jedan “hint” koji će vam pomoći ograničiti broj konekcija na server a što će vam pomoći da izbjegnete privremeno ili trajno blokiranje vašeg IP. FileZilla, a i večina FTP klijenata, imaju podešenu postavku otvaranja neograničenog broja konekcija prema serveru.

S obzirom da serveri mogu imati podešene sigurnosne mjere koje ograničavaju količinu konekcija koje su dozvoljene po hosting paketu, to je čest slučaj sa shared hosting paketima, poželjno je da u postavkama FileZille podesite/limitirate maksimalan broj simultanih transakcija. Otvorite FileZilla klijent i odaberite Edit->Postavke ( Settings ). U izborniku s lijeve strane odaberite “Transfers”. Ovdje ćete vidjeti globalne postavke za “simultano “Concurrent Transfers”. Postavite opciju na maksimalno 2 ili manje. I to je to!

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This