Prema nekim saznanjima Google bi mogao posjedovati pristup WiFi lozinkama klijenata koje su pohranjene u Android mobilnim uređajima zbog ugrađene funkcionalnosti u Android OS-u. Ta funkcionalnost mogla bi Google kompaniji dati saznanje o svim WiFi lozinkama na čitavom svijetu, od svakog korisnika Android uređaja, a što bi moglo uzrokovati curenjem enormne količine izrazito osjetljivih podataka. Ako je sudeći prema Michael Horowitzovoj objavi na Computer Wordu sasvim je dovoljno da se Android uređaj samo jednom logirao na WiFi mrežu.

Uzmemo li u obzir da se korištenje Android OS-a, tj. njegova rasprostranjenost u svjetskim razmjerima, mjeri u preko 80% tržišnog udjela ( podaci se mogu pronaći na International Data Corporation webu ), za pretpostaviti je da Google ima pristup gotovo svim WiFi lozinkama diljem svijeta!

Korisnici koji imaju iskustva s mijenjanjem uređaja primijetili su mogućnost impoirtiranja lozinki, osobnih podataka, postavki aplikacija i samog uređaja pa čak i login podataka, a sve to moguće je kad korisnik na svom Android uređaju podese Gmail račun i lozinku. Podaci su enkriptirani i poslani Googleovom serveru, a pristupiti im se može jedino kad korisnik ima autentificiranu vezu s Googleom.

 

“Android uređaji izbacuju WiFi lozinke od verzije 2.2. A, budući da je značajka prikazana kao dobra stvar, većina ljudi je ne želi mijenjati. “, veli Horowitz

 

Ggoogle ima pristup WiFi lozinkama

 

Opcija Backupiranja podataka je poprilično zgodna opcija u Android uređaja. No, kako bilo da bilo, to je ustvari slanje jako puno privatnih i povjerljivih podataka, uključujući i lozinke, u obliku običnog teksta k Googleu. Sve te informacije nisu imune na vladine zahtjeve za podacima.

 

Naravno da postoji opcija isključivanja pohranjivanja/backupiranja podataka, ali nije u tome problem, već u tom što je, prema jako puno stručnjaka koji se bave zaštitom privatnosti, dvosmisleno i jako loše objašnjena. Problem, ustvari, leži u tome da se:

 

Popis Wi-Fi mreža i lozinki koje se pohranjuju na uređaju sigurno proširuje daleko izvan korisnikove kuće na hotele, trgovine, knjižnice, kuće prijatelja, urede i svakojaka druga mjesta. Dodavanjem ovih podataka opsežnim kartama Wi-Fi pristupnih točaka, a koje su tijekom godina izgrađivane od strane Googlea i drugih, odjednom postaju veliki rizik za “fandroidse” ( ljubitelje Android uređaja ), koji će se sad morati suočiti s većim rizikom što se njihove privatnosti tiče, ako ti podaci padnu u tuđe ruke i budu izloženi vanjskim utjecajima.

 

Sve češća raskrinkavanja nadzornih programa i ostalih kolaboracija Googlea s vladama diljem svijeta povećavaju korisničku zabrinutost u svezi njihove zaštite privatnosti. Ako još niste čuli za grupu Anonymous mora da živite u pećini. Taj utjecaj svjetskih vlada dosegnuo je svoj vrhunac što se tiče kreiranja online iskustva krajnjih korisnika pametnih uređaja ali i same svjetske mreže na dosad neviđene načine, pa stoga:

 

Makar Google obrisao svaku kopiju vaših podataka koju ima pohranjenu i backupiranju na svojim serverima, vjerojatnost da ti podaci već nisu s  nekim podijeljeni je gotovo nemoguća. Stoga će Google nastaviti posjedovati sve vaše osobne i povjerljive podatke tako dugo dok svaki Android uređaj koji ima uključenu opciju pohranjivanja/backupiranja je ne isključi.

 

Dakle, nikad!

 

Vijest o tome da Google prikuplja WiFi lozinke procurila je kad je Der Spiegel objavio članak o mogućnosti NSA-a da pristupi pohranjenim podacima na pametnim telefonima i mobilnim uređajima.

Nalazimo se u digitalnome dobu, dobu kad je praćenje i nadzor od strane svih svjetskih vlada, ali i privatnih kompanija u tko zna koje sve svrhe, postalo nešto sasvim normalno i čak štoviše proizvelo potrebu da mu se odupire. Da sve ovo ima smisla može se iščitati i iz Eric Schmidtovih ( Googleova CEO-a  – ili bolje rečeno Alphabeta ) riječi vezanih na temu špijuniranja svojih građana od strane vlada:

 

is the “nature of our society.”

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This