Da biste mogli instalirati WordPress lokalno prvo je potrebno na svoje računalo instalirati lokalni server. Kako postaviti lokalni server i instalirati potrebne alate s kojima ćete moći postaviti radno okruženje za razvoj svojih web aplikacija možete pročitati na ovome linku. U ovome članku pretpostaviti ću da već imate na svojem računalu postavljenu neku inačicu WAMP paketa ( Windows, Apache, MySQL and PHP) a s time i podignut svoj lokalni server kako biste mogli pokretati PHP fajlove i kreirati baze podataka. Ako su vaš lokalni server i radno okruženje postavljeni potrebno je još samo skinuti zadnju verziju WordPress-a i započeti s instalacijom. Vjerujte mi ovo je izrazito jednostavan i brz proces.

Što je to localhost?

 

Kad biste htjeli na svojem računalu pokrenuti bilo koju .php datoteku uvidjeli biste da je taj tip podataka nemoguće izvršiti. To je zato što je php datotekama neophodan server kako bi se mogle izvršavati, odnosno, PHP stranice, kad se pokreću, kreiraju sadržaj, i zato ih nije moguće pokrenuti na računalu bez servera. Postoje dvije mogućnosti kako se dokopati servera. Prva je ta da se zakupi negdje hosting ( SiteGround – trenutmo najbolji hosting na svijetu ) i dobi mali komad vlastita servera za prikaz svoji web aplikacija/stranica. No, razvijanje web aplikacija ili stranica nije preporučljivo raditi na live serverim iz više razloga u koje se sad u ovome članku neću i ne želim upuštati  već ću vam predstaviti drugu opciju a to je da lokalno, na svojem računalu, postavite sami svoj lokalni server na kojem ćete bez ikakvih troškova moći razvijati web aplikacije/stranice.

 

Zašto instalirati lokalni server?

 

Prednost lokalnog servera ( localhost-a ) je ta što se web stranica ili aplikacije u potpunosti može razviti/izraditi lokalno na vašem računalu i tek kad ste gotovi s izradom krenuti u zakup hosting paketa. Na taj način ne gubite plaćeno vrijeme već svoju WordPress stranicu možete prikazati svojim članovima, korisnicima i posjetiteljima odmah nakon što je postavite na live server. Naravno, ono što ste razvijali na svojem lokalnom serveru nije vidljivo posjetiteljima već isključivo samo vama.

 

Kako instalirati WordPress na localhost?

 

Dakle, lokalni server ste postavili kao što je to opisano u članku: Kako postaviti lokalni server. Skinuli ste na svoje računalo zadnju verziju WordPress-a, pa stoga krenimo redom:

  • .zip datoteku koju ste preuzeli s WordPress.org stranice sadrži instalacijske datoteke WordPress-a. Potrebno je te datoteke i direktorije raspakirati u direktorij u koji ste pohranili instalaciju vašeg WAMP paketa. U ovom našem slučaju to je EasyPHP paket koji je instaliran na C particiju u C:\Program Files (x86) direktorij. Svi projekti, dakle web aplikacije i web stranice koje planirate razvijati kroz svoj lokalni server postavljen s EasyPHP-om, trebaju biti presnimljeni u \data\localweb\projects direktorij. Ako planirate imati više instalacija možete za svaku izraditi odgovarajući direktorij. Kreirajte sada direktorij wordpress i presnimite sve datoteke i direktorije iz .zip datoteke u taj direktorij. Svaki WAMP projekt ima određeni direktorij u koji trebate pohranjivati svoje web aplikacije, skripte, web stranice kako bi se one mogle izvršavati na vašem računalu. Svaki od tih WAMP paketa ima i svoju dokumentaciju u kojoj ćete vrlo lako saznati ime direktorija u koji je potrebno presnimiti datoteke vaših web aplikacija/stranica. Na većini live servera direktorij u koji pohranjujete datoteke svojih web aplikacija/stranica je /public_html  ili /www direktorij.

 

  • Prije samog početka instalacije WordPress-a potrebno je izraditi bazu podataka. Sa svakim WAMP paketom u instalaciji dolazi phpMyAdmin, web aplikacija s kojom možete pristupati, mijenjati, izrađivati i obrađivati vaše baze podataka. Da biste pokrenuli phpMyAdmin potrebno je doći do administrativnog sučelja EasyPHP-a koje se nalazi iza linka http://localhost/home/index.php ( svakako prvo provjerite da je vaš lokalni server pokrenut ) ili desnim klikom miša na EasyPHP ikonu i link “Administration” koji se nalazi na programskoj traci u krajnjem desnom kutu u području obavijesti. Kad se nađete u phpMyAdmin sučelju klikom na tab “Databases” možete izradite novu bazu. Dajte bazi ime i jednostavno kliknite na “create“. Sad kad ste već kreirali bazu bilo bi dobro kreirati i korisnika te baze te mu dodjeliti lozinku i sve odgovarajuće ovlasti. To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na tab “Users” pa na link “Add user“. Popunite polja User name, Host ( odaberite local ), Password i u “Global privilages” ozačite radio gumb “Check all” kako biste tome korisniku dodijelili sve ovlasti nad datom bazom i kliknite “Go“. Obavezno si zapišite i pohranite sve podatke pri izradi baze jer će vam biti potrebni kod instalacije WordPressa.

 

Kako do phpMyAdmina

 

 

  • Vrijeme da se pokrene instalacija WordPress-a. Preko browsera idite na http://localhost/projects/wordpress/ kako biste započeli automatiziranu WordPress instalaciju. Sustav će vas prvo pitati za odabir jezika a zatim vam dati par uputstva, hintova na što trebate obratiti pozornost i odraditi prije samog početka instalacije. U biti vam sugerira da prije samoga početka instalacije napravite bazu, dodijelite joj korisnika i lozinku i radi sigurnosti promijenite prefix tablica u bazi. Dakle, sve ono što smo odradili u prijašnjoj točci. Klikom na “Let’s go!” dolazimo do djela gdje će nam biti potrebni podaci koje smo zabilježili pri izradi baze. Popunimo dakle polja s imenom baze, korisničkim imenom i njegovom pripadajućom lozinkom, a u polje “Database Host“, ako to već nije, upišemo localhost. Polje “Table Prefix” izmijenite u nešto poput “1d_wp_” ili sl. i s time već u samome početku ojačavate sigurnost svoje WordPress instalacije. Klikon na “Submit” gumb samo ste korak od finalizacije svoje prve WordPress instalacije na vaš lokalni server.

 

  • Sad je ostalo još samo da podesite informacije o svojoj web stranici i dodijelite sustavu vaše korisničko ime, lozinku i email. Zadnji radio gumb “Privacy” je po defaultu označen i omogućava indeksiranje web stranica. Pošto lokalni server nema podešen pristup “iz vana” opcija može ostati odabrana jer roboti koji dolaze indeksirati stranicu ionako nemaju pristup. Ali ako ste odlučili razvijati stranicu na live serveru možda bi bilo poželjno isključiti indeksiranje barem dok ne postavite strukturu stranice. Klikom na gumb “Install WordPress”  uspiješno ste završili s lokalnom instalacijom WordPress-a i sad se možete ulogirati u administrativno sučelje CMS-a.

 

Instalacija WordPress-a

 

Preostalo je samo podesiti administrativne postavke WordPress-a, instalirati temu i potrebne dodatke ( plugin-ove ), kreirati sadržaj, slike i vaša web stranica biti će spremna za objavu. Da, ima tu još puno posla i ne, nisam lagao kad sam rekao da je ovo u biti najlakši dio posla! Za sve dodatne informacije koristite mogućnost komentiranja ili pošaljite email.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This