Prije no što web stranica ugleda svijetlo dana većina je “developera” razvija u svojem razvojnom okruženju na nekom od svojih lokalnih servera. Moguće je web stranice razvijati i na “live serveru” no to svakako nije preporučljivo, prije svega zbog potrošnje resursa ( većina hosting poslužitelja ih ograničava ). Drugi razlog je taj što vam sigurno nije u interesu, a ni poželjno, da posjetitelji vide razvojne faze vaše web stranice.

Ako pak se odlučite za razvoj web stranice na live serveru moguće je postaviti tzv. “splash screean” i razvijati web pod velom “comming soon” stranice no, kao što sam već bio napomenuo, većina se programera ipak odluči za razvoj nove web stranice na lokalno podignutom serveru sa svojim web  razvojnim okruženjem.

Postoje i drugi načini razvoja web stranica npr. kroz integrirano razvojno okruženje u oblaku ( cloud IDE ) gdje na jednome mjestu imate sve potrebne alate za razvoj i testiranje web stranice prije objave na predviđeni hosting paket. Jedno takvo lokalno razvojno okruženje predstaviti ću vam u ovome članku pa stoga krenimo redom i naučimo kako postaviti lokalni server i radno okruženje za razvoj web stranica.

 

Što je to lokalni web server?

 

Lokalni web server je baš kao i svaki drugi server na svjetskoj mreži, smo što je potonji postavljen lokalno, dakle na vašem osobnom računalu i, ako nije postavljeno drugačije, nije mu moguće pristupiti “iz vana” tj.  koristeći web preglednik i internet. Više o web serverima možete pročitati u članku ” Što je to Hosting?” a u daljnjim redovima ovog članka objasniti ću vam i pokazati kako postaviti lokalni server. Postavljanje lokalnog servera glavni je preduvjet za postavljanje vlastitog razvojnog okruženja u kojem ćete moći razvijati i testirati web aplikacije.

Ako ste dosad radili nekakve web stranice u HTML-u, bio vam je dovoljan internet preglednik ( browser ) u kojemu ste upisali putanju do vaše HTML datoteke i stvar je radila. No, s PHP-om pa i drugim programskim jezicima to nije tako. Da bi vaš browser mogao prikazati rezultat PHP skripte treba mu server. Najčešće je to Apache.

Kako ne bismo morali ručno skidati Apache,  a potom PHP i MySQL koji su također potrebni pri razvoju web aplikacija, te zatim prolaziti kroz dosta složen proces konfiguracije, za Windows, pa i Linux okruženje, stvoreni su paketi koje jednostavno instaliramo na naše računalo i stvar radi. Ima jako puno paketa/aplikacija različitih imena WAMP-a za Windows ili LAMP-a za Linux okruženja kao što je to The Uniform Server za Windows okruženje, XAMPP, WAMP5, koji objedinjuju Apache, MySql i PHP a ja ću vam sada predstaviti EasyPHP server, koji je po mojem mišljenju, najkvalitetnije rješenje za lokalno razvojno okruženje vaših web aplikacija.

 

Kako postaviti lokalni server?

 

Paket EasyPHP dugo je prisutan na WAMP sceni paketa. Još davne 2000. godine na stranicama SourceForge.net predstavljen je kao projekat i od tada je stekao veliki broj korisnika, između ostaloga i zbog toga što su ponuđene verzije za skidanje na engleskom i francuskom jeziku. Možemo reći da je ovaj paket skup osnovnih komponenti, a njegova zadnja radna verzija, 15.1 alpha 1 nudi Apache 2.4.7, PHP 5.6.X, MySQL 5.6.15, phpMyAdmin 4.1.4.

EasyPHP ima izvanrednu podršku na svojim stranicama easyphp.org gdje se nalazi odjeljak sa često postavljanim pitanjima i forumom za rješavanje najčešćih problema s kojima se korisnici susreću.

Ispravno pokrenuti EasyPHP lokalni serverPosjetite stoga EasyPHP web stranicu i skinite zadnju veziju EasyPHP-a 14.1 VC11 te je instalirajte je na vaše računalo. Nakon instalacije pokrenite aplikaciju i vaš lokalni server biti će postavljen. Na vašoj programskoj traci u krajnjem desnom kutu nalazi se područje obavijesti gdje će vam se pojaviti EasyPHP ikona.

Desnim klikom miša na ikonu moći ćete pristupiti dodatnim opcijama aplikacije ali ćete se također moći brzim dvoklikom lijeve tipke miša uvjeriti u ispravno pokretanje vašeg lokalnog servera baš kao što je to prikazano na gornjoj slici.

Napomena: Verujem da mnogi od vas koriste Skype. S obzirom na to da on koristi isti port kao i većina WAMP paketa, OBAVEZNO ga isključite, kako ne bi došlo do problema pri instalaciji.

U ovome članku neću ulaziti puno u detalje što se same aplikacije tiče već ću samo demonstrirati zahvate koje je potrebno poduzeti kako bi se ispravno podesile bitne postavke aplikacije za što bolji rad vašeg lokalnog servera. Desnim klikom na ikonu EasyPHP koja se nalazi na vašoj programskoj traci u desnom kutu ili kombinacijom tipki  CTRL+A ući ćete u administraciju gdje ćete biti u mogućnosti podešavati postavke lokalnog servera tj. Apache-a, MySQL-a i PHP-a prema vašim potrebama.

 

Postavke EasyPHP-a

 

Pošto je ovo server podignut na vašem osobnom računalu, gdje želite postaviti svoje razvojno okruženje za izradu i testiranje vaših web aplikacija, poželjno je provjeriti da li će vam se prilikom izrade i testiranja vaših web aplikacija prikazivati greške u kodu kroz internet preglednike. To ćete provjeriti tako što ćete u administrativnom sučelju EasyPHP-a kliknuti na link change u samome vrhu pokraj PHP verzije aplikacije. Otvoriti će vam se novi prozor u kojem ćete moći kliknuti na link modify Configuration File i provjeriti da li se u error reporting području nalazi odabrana E_ALL opcija. Na isti način, klikom na MySQL ili Apache linkove za pristup opcijama, možete modificirati i podesiti MySQL storage engine da vam bude InnoDB jer ćete koristiti korelacijske tablice a u Apache opcijama podesite vremensku zonu i portove. Pogledajte sliku iznad.

 

Povećanje veličine importa baze

 

Slijedeća stvar koju ćemo podesiti je povećanje veličine importa baze. Gotovo svi WAMP paketi imaju limitiran upload na 2MB no velika je vjerojatnost da ćete kad tad trebati uvesti bazu koja je puno veća od tih 2MB. Da biste to omogućili potrebno vam je editirati php.ini datoteku koja se nalazi unutar instalacije EasyPHP-a na mjestu binaries\php\php_runningversion. Možete joj pristupiti i klikom na ikonu u području obavijesti na vašoj programskoj traci u krajnjem desnom kutu pa odabirom Configuration/PHP linka. Ovdje je potrebno pronaći i izmjeniti slijedeće parametre:

  • pronađite upload_max_filesize ( koristite ctrl + F ) i postavite ga na težinu koja vama odgovara

npr. upload_max_filesize = 100M

  • pronađite post_max_size i dajte mu veću vrijednost od upload_max_filesize

npr. post_max_size = 120M

  • pronađite memory_limit i dajte mu najveću vrijednost

npr. memory_limit = 140M

 

Podizanje razine sigurnosti

 

Slijedeći korak je podizanje razine sigurnosti. Premda je to vaš osobni lokalni web server i nema pristup izvana zaštita SQL baze s lozinkom nije nužna no radi dobre prakse poželjno ju je postaviti. Najlakši način je kroz PhpMyAdmin aplikaciju kojoj možete pristupiti kroz administratorsko sučelje EasyPHP-a . Klikom na Users tab u gornjem djelu izbornika i klikom na Edit Privileges pod korisnikom root unesite svoju lozinku dva puta u dijelu Change password i kliknite go. Ako ste sve uradili kako treba sada biste od strane EasyPHP trebali biti izbačeni iz PhpMyAdmin-a i imati zabranu pristupa.

Kako biste ponovno mogli pristupati svojim bazama potrebno vam je editirati config.inc.php datoteku koja se nalazi u instalaciji EasyPHP-a pod direktorijem \modules\phpmyadmin41… Pronađite liniju ” $cfg[‘Servers’][$i][‘password’] = ‘ ‘; ” i unesite svoju lozinku između navodnih znakova. Sada ćete ponovo biti u mogućnosti pristupati svojim bazama kroz PhpMyAdmin.

 

Postavljanje Virtual Hosts Manager-a

 

Virtualni hosting je metoda pohranjivanja više domena na jedno računalo s jednom IP adresom. Virtualni hosting poznatiji je pod imenom dijeljeni hosting ( shared hosting ) što u pravilu znači da jedna mašina/računalo dijeli svoje resurse, poput memorije i procesorske snage, s više web stranica/aplikacija  koje su pohranjene na disku datog servera. Virtualno dijeljenje servera s više korisnika, dakle vaše web stranice nalaze se na istome serveru kao i web stranice drugih korisnika, ekonomski je opravdano rješenje koje zbog dijeljenja troškova među korisnicima smanjuje cijenu hosting paketa te ga time čini pristupačnijim širim masama. Krajnji korisnik nikako ne može primijetiti da se na datom serveru, sem stranice koju je zatražio, nalazi više web stranica.

Dakle, Virtual Hosts Manager omogućiti će nam da na lokalnom serveru imamo istovremeno postavljeno više projekata na kojima možemo raditi simultano. Slijedeća dobra stvar je ta što će nam takvo radno okruženje simulirati identične uvjete kao što su i na “live serveru” gdje se već nalazi ili će se tek nalaziti web stranica/aplikacija. Takvo radno okruženje olakšava lokalno postavljanje postojećih web aplikacija/stranica gdje je dovoljno lokalno izraditi identičnu presliku ( image ) date web stranice ili aplikacije bez mijenjanja određenih parametara u konfiguracijsim datotekama ili bazama podataka web stranica/aplikacija. Kako bi vam stvari vezane uz Virtual Hosts Manager bile jasnije i kako biste saznali više o postavljanju čiste instalacije WordPressa i/ili postojeće web stranice izrađene s WordPress CMS sustavom možete pročitati u članku: Kako instalirati WordPress na localhost. Sad skinite i instalirajte Virtual Hosts Manager.

Nakon što završite s instalacijom Virtual Hosts Manager će kao modul biti nadodan i dostupan kroz administrativno sučelje EasyPHP-a gdje ćete sada biti u mogućnosti dodavati više projekata na kojima ćete moći simultano raditi koristeći svoje radno okruženje.

 

EasyPHP Virtual Manager

 

Da bi dodali novi virtualni host potrebno je samo kliknuti na opciju “add a virtual host“, no postoji vjerojatnost da će vam se desiti slijedeće:

 

Dodavanje virtualna hosta

 

Dakle, zbog zaštite sistemskih datoteka vi nemate ovlasti ažuriranja podataka u tim datotekama. Riješenje je zaista vrlo jednostavno, sve što vi trebate uraditi je posjetiti .host datoteku koja se nalazi u C:\Windows\System32\drivers\etc direktoriju i dozvoliti zapisivanje ( administratorske ovlasti ).

 

Dodavanje ovlasti na host file

 

Dodatni alati radnog okruženja

 

Dakle, lokalni server smo uspješno postavili i sad nam jedino preostaje nadodati par korisnih alata u naše razvojno okruženje.  Neizbježan alat svakog “developera” je kvaltetan tekstualni editor. Alati koje ću ovdje spominjati potrebno je skinuti i instalirati na vaše računalo kako bi vaše radno okruženje bilo kompletno i pružalo vam ugodan razvojni prostor za vaše web stranice/aplikacije.

 

Alat br. 1: Notepad++

 

Notepad++ je odličan editor programskih jezika. Notepad++ je jedan od popularnijih editora prije svega zato jer ima odličnu podršku za WEB dizajnere + besplatan je i otvorenog je koda. Više o Notepad++ softveru i kako ga prilagoditi svojim potrebama pročitajte u članku: Notepad++ editor.

 

Alat br. 2: NetBeans

 

NetBeans jedan je od najkvalitetnijih razvojnih IDE-a na tržištu, a pokriva sve: Javu, PHP, C, C++, Ruby, HTML, CSS. NetBeans je potpuno besplatan na svim platformama – od Windowsa, do Linuxa, Solarisa i OSX-a i izrazito je jednostavan za instalirati. Skinite NetBeans ( koristite HTML5 & PHP bundle ako planirate razvijati web aplikacije s tim programskim jezicima ) na ovome linku, a u članku – NetBeans razvojna okolina saznajte kako ga podesiti prema svojim potrebama.

 

Alat br. 3: MySQL Workbench

 

MySQL Workbench je open source softver za rad sa sistemima za razvoj relacionih baza podataka ( RDBMS ). Premda s instalacijom EasyPHP-a dolazi phpMyAdmin koji ima istu funkciju sigurnije rješenje za rad s vašim bazama je MySQL Workbench koji možete preuzeti na ovome linku. phpMyAdmin je “open source” web aplikacija pisana u php-u te je kao takva, ako se ne održava i redovito zakrpava, veliki sigurnosni propust. To nije problem o kojem biste trebali razmišljati što se tiče vašeg lokalnog servera ali na vašem live serveru bilo bi bolje, sigurnosti radi, da uvijek imate zadnju verziju i dobro zaštićeni pristup aplikaciji.  Više o samoj aplikaciji pročitajte u članku: MySQL Workbench – rad s bazama.

 

Alat br. 4: FileZilla

 

FileZilla je alat koji služi za prijenos web stranica sa vašeg računala na serversko računalo i obrnuto. FileZilla je brz, pouzdan i u potpunosti besplatan FTP klijent. Svojim jednostavnim i preglednim sučeljem osvojit će vas na prvi pogled. FileZilla softver možete preuzeti na ovome linku, a nešto malo više o samome programu pročitajte u članku: Filezilla – FTP sa stilom.

 

Zaključak:

 

Vaše radno okruženje je postavljeno i sad raspolažete svim potrebnim alatima za izradu i testiranje web aplikacija/stranica. Stoga je krajnje vrijeme da prionete poslu. Trebate li pomoć pri postavljanju lokalnog servera ili svojeg radnog okruženja svakako me kontaktirajte.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This