Novih 6 cool značajki u WordPressu 4.4 | DnWd Designs

Novih 6 cool značajki u WordPressu 4.4

Posted by in Vijesti on Dec 2, 2015

Novih 6 cool značajki u WordPressu 4.4

Za nešto manje od tjedan dana izlazi nova verzija WordPressa, točnije 8. Prosinca, i dok će developeri imati najviše razloga za slavlje ima tu i nekoliko dobrih novih značajki striktno ciljanih za općenite korisnike. Pogledajmo stoga što nas sve očekuje u WordPressu 4.4!

WordPress REST API u jezgri

 

Daleko najveća vijest je ta što će u novoj verziji REST API biti oficijelno spojen/integriran s jezgrom. No, iako je infrastruktura spojena krajnje točke još uvijek nisu. Što to ustvari znači? Pa, to znači da će ova značajka obradovati autore dodataka i tema, ali ne i za client programere ( klijent – en. client – je oznaka za bilo koji računalni program koji služi za prihvat i prikaz podataka, odnosno komunikaciju s računalom koje ima ulogu servera ).

Drugim riječima: Ako želite koristiti API u vašem pluginu ili temi moći ćete to odraditi npr. tako što ćete početi mijenjati određene stvari u admin-ajax.php. Ako pak razvijate mobilnu aplikaciju ili nešto što koristi WordPress podatke izvana i dalje ćete se morati osloniti na dodatak za pomoć.

 

Nova default tema: Twenty Sixteen

 

Općenite korisnike obradovati će nova tema. Baš kao i nekoliko prethodnih godina, mislim da od 2010. pa nadalje, WordPress svoje korisnike obraduje s novom osnovnom ( default theme ) temom za nadolazeću nam 2016. Isprva se tema činila ( potrebno testirati temu na beta verziji jer nije kompatibilna sa starijim verzijama WordPressa) ispraznom i dosadnom, već viđeno, no, nakon nekoliko klikova promjenio sam mišljenje jer je tema zaista izvanredna.

 

Nova WP tema - Twenty Sixteen

 

Minimalistički pristup, odlična, odlična tipografija, dolazi u pet boja, a moguće je prilagoditi i podesiti gotovo sve. Ova tema podržava i custom zaglavlja i već vidi da će biti pravi hit u nadolazećoj godini.

 

WordPress podržava oEmbed

 

Već neko vrijeme WordPress podržava oEmbed ( jednostavno dodavanje, embed, sadržaja sa drugih stranica), a s ovom verzijom svaka WordPress stranica postati će oEmbed poslužitelj, što znači da će, ukoliko ovu opciju uključite, vlasnici drugih web stranica biti u mogućnosti uključiti vaš sadržaj u svoje objave. Ova funkcionalnost nije nova i bilo ju je moguće koristiti i ranije, uz odgovarajući plugin, ali sada će biti dostupno kao dio osnovnih funkcionalnosti.

Da bi dodali, embedali, članak/sadržaj sa stranice koja to podržava potrebno je samo dodati URL tog članka/sadržaja u svoj između <embed> tagova.

 

Responsivne fotografije

 

Veliki dio online tržišta danas otpada na mobilne uređaje, stoga je poželjno imati optimiziranu stranicu za sve tipove uređaja tzv. responsive web stranicu koja će se pobrinuti da vaši sadržaji  izgledaju i funkcioniraju besprijekorno i na na mobilnim uređajima. Zato će ova značajka obradovati podjednako programere ali i krajnje korisnike.

WordPress će s novom verzijom u default temi podržavati responsive fotografije. Ovo će raditi uz upotrebu srcset atributa  i sve zajedno trebalo bi znatno ubrzati učitavanje web stranica stranica.

Također je nadodana nova veličina fotografija u samu jezgru pod imenom “medium_large“. Veličina neće biti uvrštene u korisničko sučelje, niti će biti promjenjiva opcija u postavkama, a iznositi će 768px širine bez limita na visinu. Ovo je dodano radi boljeg responsive prikaza, a programeri mogu, naravno, promijeniti veličinu uz pomoć WordPress kuka ( hooks ).

 

Standardizacija sustava za komentare

 

Kako je WordPress na putu da postane prava freamework aplikacija koristeći se REST API-jem, komentari više i nisu toliko bitni kao prije, jedino možda za stranice koje preferiraju taj oblik komunikacije.

Kako bilo da bilo, to što sad sustav komentara nalikuje i djeluje više nalik sustavu za objave/postanje je super jer standardizira način na koji sve to skupa funkcionira. Zatim, query komentara ima dosta novih parametara, pa ako koristite komentare svakako pogledajte promjene!

 

Korak naprijed u Taxonomiji

 

Pojmovi i taksonomija su iz dana u dan sve bolji. U novoj verziji WordPressa pojmovi ( pojmovi se odnosi na stavke u taksonomiji ) su dobili metadatu, baš kao objave i korisnici. Radi ove funkcionalnosti dobili smo i novu tablicu: wp_termmeta. Ova značajka je stvarno dobro došla jer je s njome omogućena potpuna iskoristivost taksonomij.

Od sad možete koristiti add_term_meta(), update_term_meta(), delete_term_meta() get_term_meta() kako bi upravljali svojim meta potrebama. Za ostale promjene glede taksonomije i više informacija o meta pojmovima pročitajte na WP dev blogu.

 

Kako do WordPressa 4.4

 

Želite li isprobati novu veziju WordPressa prije oficijelne objave i pogledati što sve nova Twenty Sixteen tema krije najjednostavniji način je da koristite WordPress beta Tester dodatak. Kad instalirate dodatak biti ćete u mogućnosti nadograditi blog na zadnju Beta verziju klikom miša. Nemojte zaboraviti napraviti BackUp prije nadogradnje.

Moj savjet je da ovih novih 6 značajki u WordPressu 4.4, beta verziji, ne testirate na live stranicama već da ih isprobate na svojim lokalnim instalacijama. Za više informacija o WordPress 4.4 verziji i dijelovima koje sam ja izostavio možete pogledati na web stranici WordPress 4.4 Field Guide.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Novih 6 cool značajki u WordPressu 4.4

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 3 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows