Kod stvaranja interneta niko nije mogao ni sanjati da će limit od 4,3 milijardi adresa biti dosegnut. Danas, nakon 35 godina postojanja, baš to moglo bi se uskoro desiti.

Kako prenosi Independent, u Sjevernoj Americi preostalo je tek 3,4 miliona slobodnih adresa. Možda vam se ovaj broj čini izrazito velik i smatrate da nema mjesta za paniku. No, procjenjuje se da bi se i ta preostala zaliha mogla potrošiti do kraja ljeta ove godine. Zamislite da se želite spojiti na Facebook a T-Com vam u preglednik pošalje poruku: “U nedostatku IP adresa nismo u mogućnosti ponuditi Vam pristup Internetu. Molimo za Vaše strpljenje, prilikom prve slobodne IP adrese Vaše računalo moći će se spojiti na Intarnet.” LOL.

IP adrese su niz brojeva s tri točke između njih, poput 177.66.55.11. Te adrese koriste računala i serveri kako bi ih identificirali i povezali se između sebe i preko njih se šalju web stranice kroz mrežu.

No, baš ta četiri sklopa brojeva uzrok su ograničenja količine IP adresa koje se mogu iskoristiti. Maksimum od 4,3 milijarde mogućih adresa rezultat je relativno malog broja različitih kombinacija.

 

Novi Internet - IPv6

 

Razloga za zabrinutost nema jer rješenje već postoji. Riječ je o novoj specifikaciji internetskih adresa (naziva IPv6) po kojima će prostor za adrese biti gotovo neograničen jer će omogućiti čak 340 sekstilijuna adresa (340 sa 36 nula). Zahvaljujući tom protokolu svi koji su ikad živjeli ili će se tek roditi imali bi ili će moći imati svoju IP adresu.

Mnogo veći kapacitet omogućen je zahvaljujući dužim i kompleksnijim adresama. Mnoge su zemlje već prešle na IPv6 sistem IP adresa. Problem u prijelazu na novi protokol mogla bi biti zahtijevnija i skuplja oprema koja je kompatibilna s novim sistemom.

Dakle, nema straha, baš kao i sa svim drugim stvarima koje je čovječanstvo izumilo, prvo je potrebno potrošiti sve zalihe, bez obzira na sve, kako bi se krajnjem korisniku mogao plasirati novi proizvod. Dobro došli u kapitalizam!

Želite li dodati neko svoje mišljenje, saznanje ili korisnu informaciju slobodno koristite mogućnost komentiranja na ovoj stranici.

 

Unajmite me

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This