Ako se bavite izradom web stranica, blogate, znate što je web server sigurno ste barem jednom čuli ili vidjeli skraćenicu CDN. Akronim koji na engleskom jeziku puna imena glasi content delivery/distribution network a u našem jeziku to bi značilo mreža za dostavljanje podataka.

Dakle, grupa servera razbacana po svijetu čiji je zadatak dostavljati krajnjem korisniku statični dio Vaše web stranice s najbližeg mjesta.

 

Možda bi bilo najbolje sve to objasniti pomoću slikovnog prikaza. Ipak, slika vrijedi tisuću riječi.

 

CDN objašnjenje

 

S lijeve strane na prikazu vidite web server kako šalje podatke korisnicima koji žele pristupiti stranicama koje se na njemu nalaze, a u desnom prikazu događa se ista stvar, no ovdje više web servera dostavlja web stranice istom broju korisnika.

Drugi prikaz, logično, je puno brži način i namijenjen je korisnicima koji su udaljeniji od matičnoga servera.

Pretpostavimo da vam je web server u SAD-u i pokušavate učitati web stranicu na njemu. Za svaki fajl na serveru, da bi se dostavio Vama tj. Vašoj tražilici potrebno je kontaktirati veliki broj servera kako bi došli do glavnog, a onda taj glavni istim tim dugačkim putem kontaktira Vas i dostavlja vam sadržaj. Koristeći CDN servise, ne morate kontaktirati server u Americi ukoliko CDN ima servere i po Europi.

 

Što je to CDN?

 

Detekcijom vašeg položaja uz pomoć IP adrese, glavni server vas prebacuje na najbliži mogući drugi server koji vam dostavlja tražene statične podatke (css, html, js, slike itd.) kako bi Vama pretraživanje bilo što brže. Sad kad znate što je to CDN i kako funkcionira vrijeme je da servis uključite u standardni servis Vaših web stranica.

Korištenjem CDN servisa ubrzavate učitavanje Vaših web stranica što Google jako voli. SiteGround, hosting kompanija koju koristim već više od pet godina i preporučam, u svojoj ponudi u svakom paketu ima ukomponiran besplatni CloudFlare CDN. Ako ste u potrazi za dobrim hostingom SiteGround je odličan izbor, a ako zakupite hosting kroz moj affilate link izraditi ću Vam web stranicu potpuno besplatno. Više o tome kako do besplatne web stranice kliknite na banner dolje.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This