Domena je jedinstveno ime za internet adresu tj. Vašu web stranicu. Nema baš velike razlike između adrese na koju vam dolazi pošta i domene na internetu. Nakon što postavite hosting paket i povežete ga sa svojom domenom i tamo će vam također dolaziti pošta.

Dakle, što je to domena? Poput vaše kućne adrese, domena pruža drugima mogućnost da pristupe Vašoj web stranici putem interneta. Vašim klijentima, kupcima i posjetiteljima posao bi bio znatno olakšan ako biste posjedovali efektno, jednostavno i lako pamtljivo ime domene. Dobro odabrana domena može se shvatiti kao dobar položaj trgovine u nekom gradu. Što je kraća i jednostavnija za pamtiti, to je isto kao da je lokacija trgovine na nekom vrlo prometnom i lako dostupnom mjestu.

Naziv domene je unikatan, tj. ne može biti više domena istog naziva. Domene se registriraju kod određenih institucija pod određenim pravilima.

 

Domena

 

Kako registrirati .hr domenu?


Domene se razlikuju ponajprije po nastavku (ekstenziji) iza točke. Ti nastavci označavaju vršnu (TLD-top level domain) domenu, a vezani su u većini uz države, npr .hr je oznaka za hrvatske domene.

.hr domene u Hrvatskoj dodjeljuje CARnet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) i možete je registrirati besplatno ako ste:

  • pravnea osoba (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH;
  • fizička osoba koja obavlja registriranu samostanu djelatnost u RH (obrtnici, umjetnici, liječnici i sl)….

 

Za pravne osobe: naziv besplatne domene mora sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena pravne osobe.

Za fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost: naziv besplatne domene mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti.

Svaki korisnik ima pravo na samo jednu besplatnu domenu!

 

Registracija .com i ostalih TLD domena

 

Postoji puno nadležnih organizacija za registraciju komercijalnih domena. Najbolje su pak name.com i GoDaddy.com. Većina kvalitetnih hosting kompanija uz hoating pakete prodaje i domene.

Hosting kompanija s kojom sam ja već više od pet godina prilikom kupnje hoating paketa daje TLD domenu besplatno. Ako zakupite hosting sa SiteGround-om kroz moj affiliate link izraditi ću Vam web stranicu potpuno besplatno.

 

Naručite web

 

 Zašto je naziv domene bitan?

 

Prva registrirana domena na svijetu je symbolics.com koja je registrirana 15. ožujka 1985. godine što je čini najstarijom aktivnom domenom na svijetu.

Krajem devedesetih, što se smatra nekakvim vrhuncem u doba interneta, vladala je prava strka i borba za domenskim imenima.  Razlog tome bio je način registriranja domena koji je i dan danas na snazi, a to je: tko prvi njegova domena. Zamislite samo da ste tada prvi registrirali domenu CocaCola!

Neka bude kratko, jasno i lako pamtljivo, ali mora ostati smisleno, logično i privlačno. Odabir imena Vaše web stranice je najbitnija stvar za Vaše online poslovanje.

Hosting možete uvijek zamijeniti, a web stranicu lako možete nadograditi, obnoviti, osvježiti no domena,  jednom kad je kupite, je vaša i ne možete je promijeniti. Pošto sad znate što je to domena, posvetite svu svoju pažnju i dozvolite si uzeti vremena prilikom imenovanja Vaše web stranice jer domena će biti Vaš brand na internetu.

 

Besplatna web stranica

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This