Što je to SEO ? Search Engine Optimization ( skraćeno: SEO ) ili optimizacija web stranica za tražilice ili pretraživače je dio internet marketinga koji se bavi pozicioniranjem web stranica na tražilicama na ključne riječi koje najviše odgovaraju sadržaju stranica.

Optimizacija se radi kako biste povećali posjećenost web stranica, i to ciljano, s tražilica. Naravno da se time povećava i broj kontakata ili direktnih prodaja. Svjetske statistike i istraživanja su pokazala da gotovo 90% svih posjetitelja web stranica upravo dolazi s tražilica.

Najlakši i najbrži način za pronalaženje neke informacije na internetu je koristeći se tražilicama.  Sad ne morate biti genijalac kako biste shvatili potencijal SEO-a i što znači biti prisutan na Google-u, Bing-u, Yahoo-u i ostalima. Tražilice su najkvalitetniji izvor ciljane posjećenosti na internetu, a ciljana posjećenost je ključ uspjeha svake web stranice.

 

wordpress-seo-plugins

 

Što je potrebno za SEO kampanju?

 

Za uspješnu SEO kampanju potrebno je sagledati više različitih faktora koji pomažu u odrađivanju i pravilnom optimiziranju web stranice. Proces kod većine SEO kampanja je otprilike ovakav:

  • Istraživanje konkurencije i tržišta
  • Istraživanje i primjena ključnih riječi (keyworda)
  • Optimizacija na stranicama (on-page SEO)
  • Strukturiranje web stranica i internih linkova
  • Uspješan link building
  • Praćenje rezultata i optimiziranje rezultata

 

SEO Optimizacija web stranicaOvisno o veličini web stranice, konkurenciji, popularnosti ključnih riječi, SEO kampanja može vremenski postati jako zahtjevna, stoga je pravilno planiranje jako bitno. Bilo bi Vam od velike koristi kad biste dokumentirali korake i procese optimizacije jer će Vam kasnije dobro doći.

Par osnovnih savjeta:

  • Ne skrivajte tekst na stranicama
  • Nema potrebe da stranice prijavljujete na pretraživače
  • Ne zamarajte se gustoćom keyworda na stranici
  • Ne vjerujte svemu što pročitate

 

Zašto je SEO važan u web strategiji nekog biznisa i kakva je situacija u svijetu?

 

Za poslovni uspjeh web stranice dobar SEO je od neizmjerno velike važnosti. Najčešći uzrok propasti ili polovičan uspjeh pojedinih internet projekata je loše odrađen SEO ili nepostojanje SEO-a. Dobar proizvod ne garantira uspjeh, ali zato publika u kombinaciji s dobrim proizvodom čini čuda.

SEO Vam dovodi kupce u Vaš web dućan i kasnije ih podsjeća da svrate još jednom.

Pravilo internet marketinga je vrlo jednostavno i glasi; najbolji medij za promociju internetskih stranica je upravo Internet. Internet je ogromno prostranstvo s bezbroj stranica i miljunima korisnika koji se svakodnevno koriste tražilicama da bi došli do nekakvih informacija. Dakle, Vaša publika se već nalazi na Internetu, a gdje ste Vi na Internetu?

Ova informacija, iako jednostavna i logična, iz nekog razloga nije poznata velikom broju klasičnih marketing agencija. Marketing na internetu je prisutan već desetljećima i stoga tvrtke koje do svojih dugoročnih ciljeva na internetu pokušavaju doći bez SEO-a zapravo rade u interesu konkurencije koja SEO koristi.

SEO je nužan, a ne dodatna oprema!

Prisutnost SEO-a je pokazatelj razvijenosti internet domena i sudeći po tome lokalni hrvatski Internet možemo slobodno svrstati među početnike. No ta činjenica može biti još jedan dobar razlog zašto bi sve tvrtke trebale razmisliti i u svoje marketing strategije uklopiti SEO.

Sada dok su stvari još u početku i kada Vaša konkurencija nije ni čula za SEO treba zauzeti pozicije koje će kasnije biti lakše obraniti i koje će u perspektivi donijeti puno dobrog i Vama i Vašoj kompaniji. Pitate se – Gdje započeti? Pa, mogli biste krenuti s čitanjem još jednog članka koji će Vam još više objasniti i zornije predočiti način na koji SEO funkcionira – “SEO i komunikacija s Google robotom“.

Ako je Vašim stranicama potrebna optimizacija za tražilice slobodno me kontaktirajte.

 

Unajmite me

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This