Prvo da razjasnimo par stvari. Ovisno o operativnom sustavu servera razlikujemo Linux i Windows hosting! Naravno, iz toga proizlazi i mogućnost pretvaranja kućnog računala u server koji će posjetiteljima omogućiti pregledavanje internet stranica, no puno bolje rješenje je odabir pouzdanog pružatelja hosting usluge koji nudi prostor na modernim i moćnim serverima te ima izravan pristup glavnim vodovima interneta za ultra brzi prijenos podataka!

Pojam web hostinga teško je opisati i točno definirati s jednom rečenicom. Danas postoji puno različitih tipova web hostinga a ono što ih sve karakterizira je mogućnost pohrane podataka kako bi isti bili dostupni putem Interneta. U većini slučajeva za nas krajnje korisnike Interneta to su Internet stranice; web portali, blogovi, forumi… dostupni širokom krugu posjetitelja, tj. svima koji imaju pristup Internetu.

Karakteristike kvalitetnih web hosting provajdera?

 

Prije nego što krenem na objašnjavanje što je to shared, VPS i dedicated hosting reći ću vam par riječi o tome što bi svaki ozbiljniji pružatelj web hosting usluge morao osigurati kako bi njihovi serveri funkcionirali besprijekorno. Server bi trebao biti smješten u posebno prilagođenoj prostoriji koja ima osigurane uvijete za nesmetan rad:

  • Neophodan je UPS (alternativni izvor električne energije) koji će osigurati rad servera ukoliko nestane struje s primarnog izvora.
  • Potrebno je sigurnosno kopiranje podataka ( backup ) koji će u slučaju mehaničkog kvara od strane hosting provajdera omogućiti siguran povrat vaših web aplikacija/stranica. Naravno, backup se može raditi i po vašem zahtjevu ali se to u većini slučajeva dodatno naplaćuje.
  • Prostorija bi morala imati osiguran nesmetan rad klimatizacijskih uređaja radi kontrole temperature i naravno potrebno je korištenje filtra za pročišćavanje zraka od raznih čestica prljavštine.
  • Od velike važnosti je i protupožarna zaštita.
  • Tehnička služba hosting poslužitelja trebala bi biti dostupna 24/7  kako bi u vrlo kratkom vremenskom roku otklanjala probleme tehničke prirode.
  • Neophodna je i dobro složena mreža, brz i kvalitetan pristup Internetu, te naravno alternativa u slučaju nekakvog kvara.

Uvjeti koje sam ovdje nabrojio su stvari koje krajnji korisnik jako teško može postići na svome računalu kod kuće. Dakle, premda i sami možete hostati svoje web stranice stranice investicija u solidne brzine uploada, koje je još uvijek u Hrvatskoj teško dobiti kao mali korisnik, morali biste imati i statičku IP adresu koja bi vas dodatno koštala ( postoje alternativna rješenja, no o tome u nekom drugom članku ). Za većinu nas ipak je sigurnije i bolje rješenje zakupiti nekakav hosting paket za koji će se brinuti netko drugi umjesto vas.

 

Koji su sve tipovi web hostinga dostupni?

 

Ovdje je potrebno zanati to da osim direktne prodaje od strane hosting provajdera koji imaju vlastite datacentre, postoje i tvrtke koje se bave preprodajom. Ako tvrtka koja preprodaje hosting pakete i stvarni vlasnik farme servera nemaju dobru komunikaciju to će se sigurno odraziti na samu kvalitetu usluge a problem je i u tome što će kod preprodavača usluga biti skuplja ( moraju i oni nešto zaraditi ). Sad, kakav tip hostinga je potreban vama ovisi o tome za što vam treba web hosting, kakvu vrstu Internet projekta želite pokrenuti, koliko će biti zahtjevan za server, količina podataka, težina skripti, broj posjeta i mnogo drugih faktora.

Ne bacajte novce na skupa rješenja za koja u startu nećete imati potrebu, nadogradnja paketa ili prelazak na bolji jednostavan je i bezbolan proces.

Kao što sam već bio napomenuo najčešće platforme koje se koriste za web hosting jesu Windows i Linux gdje ćete ovisno o potrebama i korištenim tehnologijama izabrati onu platformu koja vam najviše odgovara. U daljnjem tekstu pozabaviti ću se pobliže s web hosting rješenjima po složenosti, odnosno kvaliteti i cijeni s ciljem da će vam nakon čitanja ovoga teksta biti lakše odabrati odgovarajući hosting paket.

 

Free Web Hosting

 

Besplatan web hosting nije nešto što bih vam preporučio jer u većini slučajeva financiran je raznim reklamama ili sličnim metodama, na što vi nikako ne možete utjecati, koje će biti postavljene i prikazivane na vašim web stranicama što zna biti izrazito naporno posjetiteljima web stranica. Besplatan hosting jako zaostaje kvalitetom u odnosu na neka rješenja koja se plaćaju. Ipak, isprobavanje besplatnih shared hosting paketa neće vas koštati ništa a steći ćete dovoljno predznanja kojeg ćete lako primijeniti na plaćenim hosting servisima. Ovdje se isplati spomenutu 000webhost kompanija koja, po mojem iskustvu i mišljenju baziranom na testiranju nekolicine poslužitelja, prednjači u kvaliteti i mogućnostima koje nudi naspram drugih tvrtki koje također nude besplatne shared hosting pakete.

 

Shared Web Hosting

 

Shared, VPS, Dedicirani serverJedno od najpopularnijih web hosting rješenja gdje su na nekom serveru smještene na tisuće stranica (hosting paketa). To znači da vaše web stranice s drugim internet stranicama dijelite procesorsku snagu, radnu memoriju, prostor na tvrdom disku, internet konekciju, IP adresu… Paketom upravljate preko administracijskg panela ( cPanel je najzastupljeniji ). Ovaj tip hostinga biti će sasvim dovoljan za nekog tko pokreće vlastiti blog ili nekakav drugi projekt koji neće biti toliko zahtjevan za servere. Manje tvrtke koje se žele prezentirati na internetu također nemaju potrebu za većim hosting pakertima, a kao što sam već i bio napomenuo, povećati paket nije nikakav problem. Mana ovakvog hostinga je ta što dijelite istu IP adresu sa velikim brojem korisnika i ukoliko je neki od hosting paketa tj. korisnik malomaran i ne održava svoje web aplikacije pa je stoga konstantan izvor malicioznog softvera, može se dogoditi da vas neke od internet tražilica kazne i zapostave u svojim pretragama. Na shared hosting paketu dostupan će vam biti određen postotak serverskih resursa i ukoliko ih prekoračite možete biti zaključani ili u najboljem slučaju upozoreni. Naravno, ako netko drugi preoptereti server posljedice će se odraziti ti i na vašoj web stranici.

 

Reseller Web Hosting

 

Manje popularniji paket je reseller web hosting paket koji, u većini slučajeva, dolazi sa WHM panelom kojim zapravo sami kreirate shared hosting pakete. Ovaj paket rješenje je za tvrtke ili pojedince koji ne odrađuju zahtjevne web projekte za svoje klijente ili imaju mali broj klijenata. Na ovaj način lakše je administrirati hosting pakete jer, pretpostavimo li da imate 5 različitih shared hsting paketa sa reseller web hosting paketom, možete njima upravljati s jednog mjesta. Naravno, takvi paketi su ujedino i isplativiji a i manje je posla jer ćete u protivnome svakom klijentu morati zakupljivati novi shared hosting paket. Kao reseler vi kreirate veličinu i željeni shared hosting paket od ukupnog reseler web hostinga, ovisno o reseller paketu koji imate.

 

Virtual Private Servers VPS

 

Virtual Private Servers paket je čest kod korisnika koji su zbog zahtjevnog web projekta prerasli mogućnosti shared web hostinga iz razloga što im je potrebno više radne memorije, više procesorske snage, prostora. Ovaj paket je nešto između shared web hostina i dedicated servera. S VPS-om dobivate vlastiti operativni sustav u virtualnom okruženju gdje je snaga servera (prcesor, radna memorija, prostot…) podijeljena na manje korisnika svega desetak, i samim tim su vam zajamčeni određeni resursi servera. Za razliku od shared web hostinga gdje se radi o tisućama korisnika na jednom serveru kod VPS ta brojka rijetko kad premašuje deset korisnika.

 

Dedicated Servers

 

Dedicirani serveri su manje popularni. Zakupom dediciranog servera dobivate fizički cijeli server čiju konfiguraciju možete složiti prema vašim potrebama i željama. Ovakav tip servera biti će vam potreban ako imate jako posječene web stranice ili ste kompanija koje želi imati vlastiti server kako bi dalje preprodavala vlastite web hosting pakete.

 

Colocation

 

Kolokacija je slična dediciranom serveru. Ovdje također raspolažete cijelim fizičkim serverom, no razlika je u tome što u ovom slučaju sami kupujete server koji zatim smještate u nekom datacentru kojem plaćate promet tj. pristup internetu i fizički smještaj. Ideja nije tako loša ukoliko se radi o datacentru koji se nalazi u vašoj blizini, jer ćete tada biti u mogućnosti održavanje raditi sami i smanjiti troškove plaćanja tehničara datacentra gdje je vaš server smješten.

 

Clustered Hosting

 

Clustered hosting najmanje je korištena hosting opcija od svih a glavni razlog je visoka cijena. Clustered hosting je zapravo nekoliko povezanih servera od kojih svaki obavlja različiti dio posla. Taj tip hoatinga nudi odlične performanse i mogućnosti. Tako jedan server možemo podesiti da recimo obrađuje HTTP zahtjeve, drugi se brine o MySQL/MSSQL ili nekoj trećoj bazi, na trećem se nalaze multimedijalne datoteke. Pošto je to složen i skup hosting paketu najčešći korisnici ovakvog hostinga su velike tvrtke sa vlastitim intraneta okruženjem.

 

Zaključak:

 

Pokušajte zaključiti iz ovog članka koji će hosting paket najbolje odgovarati vašim potrebama i s time već u startu smanjiti troškove poslovanja. Novac koji ćete na taj način uštedjeti moći ćete preusmjeriti u nekom drugom smjeru, a ako će doći do potrebe povećanja kapaciteta vašeg hosting paketa to ćete lako izkomunicirati s vašim hosting poslužiteljem.

Svi vi koji se počinjete baviti izradom web stranica ili nečim sličnim moja preporuka vam je da zakupite neki manji reseller web hosting paket iz kojeg ćete biti u mogućnosti poslagivati prostor i resurse prema potrebama vaših klijenta. Ako izrađujete stranice za klijente na području Republike Hrvatske koji svoje poslovanje žele približiti isključivo građanima Republike Hrvatske tada bi bilo dobro da koristite data centre unutar države kao što je Avalon zbog bržeg učitavanja web stranica.

No, postoje i vrhunske web hosting kompanija kao što je to SiteGround gdje su serveri toliko dobro uštimani i podešeni pa neće biti bitno gdje se nalazite prilikom pristupanja vašim web stranicama jer će se potonje otvarati bez ikakvih poteškoća sa zavidnim brzinama. Želite li saznati zašto je SiteGround moj odabir već pune tri godine pročitajte članak: “Zašto je SiteGround najbolji hosting poslužitelj“. Ako netko želi podijeliti svoja iskustva neka to slobodno učini putem komentara.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

 

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This