Što je to WordPress ? – WordPress je vrhunska platforma koja Vam omogućava objavljivanje vlastitih članaka na internetu. Ovu izrazito grubu definiciju WordPressa morat ćemo nadopuniti kroz retke ovoga članka koji je, da, pogodili ste, napisan baš upravo uz pomoć WordPress CMS platforme. WordPress ne samo da Vam omogućava osobno izdavaštvo s naglaskom na estetiku, web standarde i lakoću uporabe, on je istovremeno besplatan i neprocjenjiv. Koristiti ćete ga prilikom bloganja i izrade prekrasnih web stranica bez imalo poteškoća.

Kratka povijest WordPress-a

 

WordPress je nastao 2003. godine a napravili su ga Mat Mullenveg i Mike Litte kao produžetak b2/cafelog-a s namjerom poboljšanja tipografije svakodnevnog pisanja. Taj mali dio koda s manje korisnika no što možete izbrojiti na prste svojih ruku uspio je izrasti u najveći samostalni blog host na svijetu! Godinama je WordPress bio prvenstveno blogerska platforma. U zadnje vrijeme WordPress se sve više koristi kao sustav za upravljanje sadržajem web stranica ( skraćeno CMS ), a to bloganje čini tek jednom od mogućnosti.

 

Kratka povijest WordPress-a

 

O hrvatskom WordPressu

 

Projekt lokalizacije WordPressa na hrvatski jezik započeo je 2007. godine s inačicom WordPress 2.2.2. Prvi korak u lokalizaciji WordPressa na hrvatski jezik je bilo prevođenje lokalizacijske .pot datoteke te kreiranje lokaliziranih hr.po i hr.mo datoteka i njihova distribucija zainteresiranim korisnicima.

U planu je također bilo i lokaliziranje ostatka instalacijskog WordPress paketa te njegovo objavljivanje kao cjelokupnog lokaliziranog instalacijskog paketa na hrvatskom jeziku. U isto vrijeme postavljena je i službena hrvatska WordPress stranica koja bi služila za objavljivanje novih lokaliziranih inačica WordPressa kao i svih novosti vezanih za hrvatsku lokalizaciju.

Od inačice 2.2.2 pa sve do inačice 2.7 objavljivanje prevedenih lokalizacijskih datoteka obavljalo se na neslužbenoj stranici WordPress Croatia, nakon čega nastaje stanka u objavljivanju.

Godine 2010. projekt lokalizacije WordPressa na hrvatski jezik se oživljava i ponovno pokreće. Dodavanjem korisnog sadržaja na službenu hrvatsku WordPress stranicu, otvaranjem projekta kolaboracijskog prijevoda, objavljivanjem cjelokupnog lokaliziranog instalacijskog paketa na hrvatskom jeziku, kao i otvaranjem službenog hrvatskog WordPress foruma želi se proširiti zajednica korisnika WordPressa i pružiti centralno mjesto za sve vezano uz WordPress.

Želja prevoditelja je da omoguće svima kojima je hrvatski materinji jezik lakše korištenje jedne od najboljih platformi za osobno izdavaštvo, kao i da okupe i omoguće svim zainteresiranima sudjelovanje u projektu lokalizacije WordPressa na hrvatski jezik.

O hrvatskom WordPressu tekst preuzet s WordPress.org stranive

 

WordPress je besplatan

 

WordPress možete preuzeti sa WordPress.org stranica i instalirati ga na svom hosting paketu i vlastitoj domeni. Besplatne su i sve nadogradnje, a dodaci ( plugins ) kojima se proširuje funkcionalnost također su u većini slučajeva besplatni.  Imate i mogućnost preuzimanja besplatnih tema, no većina tih tema namijenjena je blogerima. Stoga se zbog orginalnosti i prvog dojma koji stekne posjetitelj prilikom posjeta Vaše web stranice preporučuje kupnja ili izrada jedinstvene teme za Vaše poslovanje.

WordPress, pošto je open source projekt, dolazi s velikom mogućnošću proširenja. Postoji bezbroj dodataka kojima možete povećati funkcionalnost svoje stranice pa tako možete dodati anketu, galeriju fotografija, dodati video ili kontaktnu formu i s time prilagoditi web stranicu i wordPress svojim potrebama i željama.

WordPress je “SEO friendly” i jedan je od rijetkih CMS sustava koji i kroz WYSIWYG editor pruža naprednu podršku za web standarde. Izrada web stranica prema web standardima prvi je korak prema optimizaciji za tražilice.

S WordPressom moći ćete vrlo lako svojim djelatnicima omogućiti pristup sustavu gdje će oni biti u mogućnosti kreirati novi sadržaj, dodavati novosti i nove stranice tako što ćete im kroz administraciju unutar CMS-a otvoriti korisničke račune.

 

Real-time statistika

 

Statistika posjete Vaših web stranica od iznimne je važnosti za Vaše poslovanje. WordPress nudi i tu opciju samo ćete prije toga morati instalirati dodatak JetPack i povezati ga sa svojim WordPress.com računom gdje ćete isto morati kreirati račun, ako ga još uvijek niste. Zatim ćete unutar svog administrativnog sučelja imati uvid u real-time statistiku, a na samim WordPress.com stranicama i detaljnije podatke poput onih iz Google Analytics sustava. Naravno, u svoju WordPress web stranicu možete uključiti i Google Analytics!

 

Kako do besplatne web stranice

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This