Google Webmaster Tools ili po naški webmaster ( vlasnik stranice ) alati, a od nedavno poznati i kao Search Console,obavezan su dio svake web stranice, bila ona izrađena custom ( ručno uz pomoć programskih jezika ) ili uz poomoć nekog CMS-a, pomoči će stranici da se prije ugnjezdi u SERP-u. Da, vaša web stranica mora biti indeksirana od strane Google robota, ili od robota bilo koje druge tražilice poput Binga, Yahooa i sl., kako bi bila dostupna i vidljiva u SERP-u ( search engine results page ). Bez indeksiranja, posjete robota na vašu web lokaciju, vaša web stranica kao i da ne postoji jer se neće prikazivati u rezultatima pretraživanja, a na taj način gubite veliki izvor besplatnog prometa tj. posjetitelja.

Na kraju krajeva, svaka stranica će biti indeksirana, od ove ili one tražilice, jer posao robota ( crawlera ) je da bezumorno lutaju bespućima weba u potrazi za novim izvorima. Ali zašto ne biste iskoristili prednost koristeći alate tih tražilica i dobili dodatnu prednost pred svojom konkurencijom.

Svaka veća online tražilica ima svoju verziju webmaster alata, a ja ću ovdje objasniti kako postaviti Webmaster Toolse od Googla i ukratko vam objasniti zašto su oni, uz Google analitiku ( Google Analytics ), prva stvar koju morate odraditi, spojiti sa svojom web stranicom i podesiti kako biste stekli prednost pred svojom konkurencijom.

 

Dodavanje web stranice u Webmaster Tools

 

Nipošto nemojte čekati da vam web stranica bude završena pa kako biste je onda dodali u webmaster alate. Svakako to napravite odmah čim postavite WordPress ( Webmaster alati mogu se postaviti na bilo koju web stranicu bez obzira s čime ona bila izrađena ). Dodavanjem web stranice u Webmaster alate ona će gotovo instantno biti indeksirana.

Da biste je dodali potreban vam je Google račun ( Gmail ). Možete iskoristiti vaš osobni ili napraviti potpuno novi samo za tu web stranicu ( koristeći email od domene web stranice ), koja god opcija vam ovdje više odgovara biti će sasvim u redu.

Da biste dodali stranicu potrebno je odraditi/slijediti par vrlo jednostavnih koraka:

 • Ulogirajte se u Webmaster Tools i kliknite “ADD A SITE“. Otvoriti će se polje u kojem morate upisati punu adresu vaše stranice.

 

Webmaster alati i dodavanje vlasništva

 

 • Verifikacija/potvrđivanje – Sad morate Googleu omogućiti pristup vašem online vlasništvu jer mora potvrditi da ste vi zaista vlasnik web stranice. Postoji nekoliko opcija za verifikaciju, no preporučena metoda putem HTML dokumenta je najbolja i najjednostavnija:

 

Verifikacija stranice za webmaster alate

 

  1. Skinite ponuđeni HTML dokument
  2. Uploadajte ga na vaš server, u glavni (root) direktorij od web stranice. Ovo možete napravit preko FTP-a ili preko File Manager alata u cPanelu.
  3. Nakon što je dokument uploadan kliknite “VERIFY”. Verifikacije će uspješno proći nakon čega je dodavanje web stranice gotovo.
 • Dodajte ostale verzije web stranice – Poželjno je da dodate sve verzije vašeg sajta (sa i bez www). Dakle, ovdje samo morate ponovite proces i u polje gdje vas pita da unesete vlasništvo ( property ) dodate ime wbe stranice s www predznakom – http://www.stvori.ga  (ovaj put ne morate uploadati dokument jer je vec tamo). Na ovajnačin izbjegavate pojavljivanje tzv. dupliciranog sadržaja u SERPU, a s time i kažnjavanje od strane Googlea. Više o načinima kako Google rangira web stranice i koji su sve faktori koji utječu na pozivioniranje pročitajte u članku: “Faktori rangiranja u Googleu“.

 

 

Najbitnije postavke

 

U gornjem dijelu, par redaka više, rekao sam vam da dodate dvije verzije web stranice pod vlasništvo u vašim Webmaster alatima. Neću se sad dublje upuštati u obrazlaganje zašto je to tako, ali ima veze sa SEO optimizacijom, i kao što sam već ranije napomenuo, dupliciranim sadržajem ( duplicated content ). Stoga valja odrediti domenu koju želite preferirati, a to ćete uraditi tako što ćete klikom na settings ( mali zubati kotačić ) odabrati opciju Site Settings pa zatim Display URLs as  “imevašestranice.nešto“. Pogledajte sliku.

 

Preferirano prikazivanje domene - URL-a

 

Slijedi International Targeting – Ovdje možete podesite zemlju koju vaša web stranica cilja (ako cilja posebno na neku). Pogledajte sliku.

 

Webmaster alati international targeting

 

I svakako najbitniji dio Sitemap – Sitemapa je poseban dokument koji sadrži organiziranu listu svih stranica na vašoj web lokaciji, a što omogućuje efikasnije indeksiranje cijele web stranice. Dodavanje sitemape je najbitnija stvar u Webmaster alatu. U ovom trenutku možda nemate pripremljen sitemap, ali i nije neki problem jer se možete na ovo vratiti kasnije.

No, ukoliko koristite WordPress ( ili pak ste slijedili uputstva iz mojeg vodiča na DnWd Designs YouTube kanalu “Vodič Za Besplatnu Izradu Web stranica“), sitemap datoteka će vam automatski biti generirana od Yoast SEO plugina – dodatak koji je obavezan pri svakoj WordsPress instalaciji.

Sad je dovoljno samo dodati link na sitemapuk kako je to prikazano u donjoj slici, a za sve ostalo svakako pročitajte članak: “Kako podesiti Yoast SEO“.

 

Dodavanje sitemape u Webmaster alate

 

Kakve su sve korisiti ovoga alata

 

Postoji mnogo funkcija koje vam webmaster tools stavlja na raspolaganje. Najbitnije od njih su:

 • Notifikacije ukoliko nešto nije u redu sa stranicom ( nedostupnost stranic Googleovim robotima/crawlerima )
 • Mogućnost “ručnog” indeksiranja – ukoliko ste napravili velike preinake na stranici ne trebate čekati milost Google da je indeksira,  većmožete tu stranicu ili čak cijeli web lokaciju sami “uloviti” ( fetchati ) i poslati na indeksiranje
 • Mogućnost brisanja određene stranice s indeksa
 • Indeks statistike – koliko stranica je indeksirano
 • Google search statistike – koliko puta se vaša web sstranica pojavila u Google rezultatima pretrage ( impressions ) za određenu frazu i koliko puta je netko kliknuo na nju
 • Lista web stranica koje linkaju na vašu
 • A povremeno dobivate i savjeti za optimizaciju web stranice u obliku poruka koje su vidljive pri logiranju u alate.

Izrazito je bitno da Webmaster alati budu postavljeni na vašu web lokaciju u kombinaciji s još jednim Googleovim alatom a to je analitika. Sve o analitiki ( Google Analytics ) pročitajte u ovome članku.

 

Unajmite me

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This