Za mene je svaki izlazak nove verzije WordPress-a poprilično uzbudljiv događaj. Razlog tome je što svaka nova verzija WordPress-a donosi sa sobom pregršt noviteta i poboljšanja ali i mogućih “bug-ova” i nekompatibilnosti  s nekim od dodataka ( plugin-ova ) koji se nalaze u sklopu vaše WordPress-om izrađene web stranice. Finalna verzija WordPress-a 4.2 biti će objavljena negdje u Aprilu a tzv. beta verzija već je na raspolaganju za testiranje. Nije preporučljivo korištenje beta verzija na live stranicama, ali svaki dobar developer sigurno ima nekakav lokalni server za testiranje na kojem može, kao što sam to i ja uradio, testirajući beta verziju uvidjeti što sve može očekivati od WordPress-a u njegovom 4.2 izdanju.

WordPress 4.2 očekivanja

 

WordPress 4.2 očekivanja

 

Glavni voditelj tima koji je radio na razvoju nove 4.2 verzije WordPressa-a je Drew Jaynes. Drew je web developer za tvrtku 10up.com i može se ga pronaći na Twitter-u @DrewAPicture gdje često “twita” o svojim postignućima.

U ovome članku pokušati ću predstaviti većinu novih značajki koje možemo očekivati u WordPress 4.2 verziji i siguran sam što ćete dublje zalaziti u ovaj članak da ćete imati želju postaviti i testirati sami sve što nova verzija ima za ponuditi te vam stoga ostavljam link na članak “Kako postaviti lokalni server” u kojem možete saznati sve što je potrebno da biste postavili lokalni server i na njega instalirali WordPress.

Kao i uvijek, postoje dva područja u kojima svaka nova verzija WordPress-a napravi napredak/poboljšanja. Tu su nova poboljšanja sučelja i vizualne dorade kako bi se ubrzali jednostavni zadaci upravljanja WordPress-om izrađene web stranice, a drugo je usmjereno na dodavanje naredbi koje omogućavaju programerima lakše i bolje kodiranje WordPress tema ili plugin-ova. Nove naredbe/funkcionalnosti također će vam pomoći u prilagodbi WP web stranice.

 

Podrška za Emoji

 

Ova funkcionalnost će se nekima možda činiti malo neozbiljna no dosta vas će je prigrliti objeručke. Objaviti post/članak koji će moći u naslovu sadržavati smajliće nije nešto što bi ja osobno koristio kod bloganja ali nekome će ta opcija svakako biti korisna. Testiranja radi kopirao sam Emojis-e s ovog linka i izradio sam jedan blog post kako bih vidio da li sve to radi kako treba.  I gle čuda pregršt malih smajlića, znakova i pojavilo se u postu. Jena stvar koja mi se sviđa oko ove novine je ta što je uz pomoć Emojis-a moguće unjeti malo zabave u SERP. Emojis-i koji se nalaze u naslovima vidljivi su i u Google pretrazi pa se stoga vaša stranica može istaknuti među ostalima na jedinstven način. Zanima me samo što ćemo itak dobiti u rezultatima pretrage na tražilicama kad jednom ljudi počnu koristiti sve te silne znakiče u svojim naslovima?

 

Emoji_clanak

 

Brža nadogradnja dodataka ( plugin-ova)

 

Od sad će se dodaci moći nadograđivati direktno iz sekcije “Instalirani dodaci” ( Installed Plugins ) klikom na nadogradi ( update ). Dodatak će se automatski nadograditi bez da se stranica ponovo očita. Ovo definitivno zadatak nadogradnje čini bržim  i nadasve je dobrodošlo poboljšanje.

 

Pregled i promjena tema direktno iz “customizer-a”

 

Tzv. “Customizer” ( nesretno prevedeno kao prilagodi/prilagođavate ) sad sadrži sve podržane/instalirane teme u vašoj instalaciji WordPress-a. Vrlo jednostavno i lako možete pregledati “live izgled” svake teme i aktivirati željenu temu direktno iz customizer-a. I ova mogućnost će uvelike smanjiti broj tabova koje treba posjetiti i klikova koje treba odraditi da bi se uključila željena tema.

 

Press This ponovno

 

Klikom na Alati > Dostupni alati dobiti ćete opciju instaliranja “Press This“. Ova aplikacija omogućavati će vam brzo prikupljanje svih vrsta sadržaja s weba i objavljivanje na vašoj web stranici. Zanimljivo je to što je ta opcija dostupna i na mobilnim uređajima. Da bi mogli koristiti ovu opciju morate prvo postaviti u svoje bookmark-e ( oznake – još jedan u nizu nesretnih pokušaja prijevoda… ) “Press This” gumb koji će, kad se nalazite na web stranici čiji sadržaj želite podijeliti, klikom na pokupiti naslov stranice, dio sadržaja, link na izvor i izraditi “thumbnail-ove”  ( to ne ću iz principa prevoditi ) slika sa stranice  a klikom na thumbnail dodati će ga u vašu objavu. Odabrane slike ovim putem ne će biti automatski nadodane u “Medijske zapise” ( Media Library ).

 

A što su dobili developeri?

 

Ima dosta novih promjena u WordPress verziji 4.2.

  • Dodana je nova funkcija wp.a11y.speak()  koja će omogućiti lakšu komunikaciju JavaScript-a s krajnjim korisnikom – čitateljem.
  • Veliki napredak je  added named clause podrška u WP_Query-u, WP_Comment_Query-u i WP_User_Query-u. Ovo će omogućiti korištenje orderby s meta_query-em.
  • Izboljšana je podrška za widgete bazirane na HTML5. Omot koji se koristi oko tema i widgeta koji podržavaju HTML5 promjenjen je iz <li> markup-a u <section>.

Moja WordPress 4.2 očekivanja već su sada ispunjena i izgleda da će ova verzija WordPress-a bit odlična! Stoga svakako isprobajte beta verziju već danas i ako pronađete koji “bug” prijavite ga ovdje.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This