Što spada pod održavanje i ažuriranje web stranice?

 

1. redovito nadograđivanje WordPress instalacije (jednom mjesečno)
2. redovito nadograđivanje pluginova aktivnih u vašoj WordPress instalaciji
3. prilagodba teme na novu verziju WordPressa

 

Zašto uopće trebam održavanje i ažuriranje web stranice?

 

Starije verzije WordPressa podložne su hakiranju i raznoraznim malicioznim zarazama te je stoga, za siguran i pouzdan rad vaše web stranice, te njezinu sigurnost, nužno u svakom trenutku imati najnoviju verziju WordPressa i pluginova instaliranih na vašem hosting paketu.

Samorazumljivo je da svaka nova verzija WordPressa donosi sa sobom zakrpe propusta prijašnjih verzija ali i neke od novih funkcionalnosti koje će Vam sigurno pomoći u još lakšem održavanju web stranice, činiti je sigurnijom, stabilnijom i bržom. Kvalitetan softver nije nikad zaista završen već je podložan konstantnim fazama usavršavanja i testiranjima. Stoga, ne vidim razlog zašto WordPress kao jedan istinski dobar komad koda isto tako nebi bio podložan nadogradnjama i napretku.

 

Održavanje WpordPress-a

 

Mogu li sam raditi update WordPress-a i pluginova? Vele da je to jednostavno!

 

Nadograditi WordPress i pluginove zaista jest jednostavan posao (radi se jednim klikom), no postoje i određeni ozbiljni rizici, te mjere predostrožnosti koje je potrebno poduzeti:

  • može doći do komplikacija (prekida update procedure iz nepoznatih razloga), pri čemu možete izgubiti pristup administratorskoj ploči vaše WordPress instalacije, a postoji i mogućnost da vaša stranica potpuno prestane funkcionirati
  • može doći do nekompatibilnosti teme koju vaš WordPress koristi i samog WordPressa. U ovom slučaju, može se dogoditi neispravan rad ili kompletan prestanak rada vaše web stranice. Kada se to dogodi, potrebno je pronaći uzrok nekompatibilnosti, te ga ukloniti u što kraćem roku.
  • prije svakog update-a, potrebno je izvršiti kompletan backup (napraviti sigurnosnu pohranu) baze podataka i svih datoteka web stranice i WordPress instalacije. U slučaju problema, potrebno je vratiti nazad bazu podataka i sve podatke, u što kraćem roku, kako bi eventualan prestanak rada web stranice bio što kraći (što manji downtime).
  • prilikom update-a pluginova, postoji mogućnost nastanka nekompatibilnosti teme ili WordPress instalacije sa dotičnim pluginom. U ovom slučaju, može doći do neispravnog rada ili kompletnog prestanka rada web stranice. Također je potrebno pronaći uzrok nekompatibilnosti, te ga ukloniti u što kraćem roku.

 

Održavanje I tehnička podrška za WordPress

 

Dobro, ipak nije tako jednostavno. Možeš li ti ovo raditi umjesto mene?

 

Potpuna ažurnost Vaše WordPress instalacije i pluginova zajedno s kompatibilnošću Vaše teme s najnovijim verzijama WordPressa postat će moja briga, a Vi ćete se usredotočiti na bitnije stvari u Vašem poslovanju. Na ovaj način Vaša online imovina bit će zaštićena i VI ćete moći mirnije spavati.

Ipak, hakiranje web stranice može se dogoditi čak i ako koristim najnoviju verziju WordPressa!

Istina. Na internetu ne postoji apsolutna zaštita. No, postoje koraci koje je moguće poduzeti, kako bi se rizik smanjio. Hakiranje web stranice moguće je izvršiti na niz načina, pa je gotovo nemoguće kreirati apsolutnu zaštitu. WordPress održavanje omogućiti će Vam da u svakom trenutku imate kontrolu nad svojom internetskom stranicom pa i onda kad se dese loše stvari poput hakerskog upada.

Unajmite li mene za održavanje Vaše WordPress instalacije dobiti ćete:

  • jedno besplatno čišćenje web stranice od virusa (ako vam netko kojim slučajem hakira web stranicu).
  • povećavanje razine zaštite vaše web stranice (instaliranje zaštitnog plugina te njegova konfiguracija)

Jednom kad kreiram zaštitu na Vašoj web stranici hakiranje Vaše web stranice postat će puno teže. Ako pak konstantno imate problema s hakiranjem Vaših web stranica tada biste trebali razmisliti o boljem hosting poslužitelju. Moja preporuka je SiteGroung s kojim radim već preko pet godina i ni u jednom trenutku nisam imao problema s virusima, malware-om ni hakerskim upadima.

Nemojte oklijevati, što duže čekate sigurnost vaše web stranice je ugrožena! Kontaktirajte me i već sutra se mogu početi brinuti za vašu web stranicu.

 

Unajmite me

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This